Svi se radujemo Uskrsu i farbanju jaja, te u želji da imamo jaja u svim mogućim nijansama boja i isprobamo više tehnika za ukršavanje, uglavnom obarimo veći broj jaja nego što će se pojesti. Zato se domaćice nakon praznika uglavnom pitaju kako da iskoriste preostala jaja. Dobrok vam donosi tri recepta u čijoj pripremi su potrebna barena jaja.
Rolat s jajima
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 500g mlevenog mesa
- 2 cela jaja (živa)
- 5 barenih jaja
- šaka prezli
- pola kašičice bibera
- kašičica vegete
- pola kašičice soli
- kašičica slatke paprike
Priprema:
- Sitno iseckati crni i beli luk ili izrendati.
- Umutiti 2 jaja
- Pomešati mleveno meso, umućena jaja, luk i začine.
- U dobijenu smesu dodati prezle i sjediniti dobijenu masu i podeliti na 2 dela.
- Podmazati pleh za pečenje uljem i poređati jednu polovinu smese za rolat.
- Na dobijenu smesu poređati barena jaja, a zatim dodati drugu polovinu smese, oblikujući rolat.
- Peći rolat u zagrejanoj rerni na 200° oko 40 minuta.
Pašteta od jaja
Sastojci:
- 4 kuvana jaja
- 150g tunjevine
- jedan crveni luk
- 1 vezica peršuna
Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender i dobro izmiksajte. Uživajte u domaćoj pašteti! :)
Jaja sa pirinčem i bešamel sosom
Sastojci:
- 150g pirinča
- 20g parmezana
- 40g maslaca
- 8 jaja
- so i peršun po ukusu
Sastojci za bešamel sos:
- 50 g maslaca,
- 30 g brašna,
- 500 ml mleka,
- 1 kašika mešavine suvog začina,
- biber,
- limunov sok,
- 100 ml slatke pavlake.
Priprema
- Najpre pripremite bešamel sos:
- Zagrejte maslac, a zatim dodajte brašno i kratko propržite.
- Dobijenu smesu prelijte hladnim mlekom, dodajte začin i mešajte sve oko 5 minuta.
- Kada se sos zgusne dodajte limunovog soka, biber i slatku pavlaku.
- U posebnoj posudi na zagrejanom maslacu propržite pirinač kratko, a zatim ga prelijte sa oko 3dcl vode, posolite i ostavite da se skuva napola.
- Pomešajte seckani peršun sa pirinčem i rasporedite u vatrostalnu posudu.
- Na pirinač posložite uzdužno isečena kuvana jaja, a zatim sve prelijte bešamel sosom.
- Pospite rendani parmezan na vrh.
- Zapecite sve u rerni oko 15 minuta na 220°. Prijatno!
U slučaju da vam nije ostalo barenih jaja ili želite da se odmorite od pripreme obroka nakon praznika, posetite naš portal i poručite svoj Dobrok obrok.