Od kojih sve sastojaka se prave mesne loptice?
200 g svežeg mlevenog mesa
1 jaje
1 crvena paprika
20 g praziluka
20 g šampinjona
10 g sirovog kikirikija
200 g pirinča
biber
so
beli luk
đumbir
sambal oelek
soja sos
susamovo ulje
gustin
Recept u koracima:
1. Pomešati meso sa jednim jajetom i dodati so, biber i đumbir u prahu po ukusu i malo gustina.
2. U šerpu sipati malo više maslinovog ulja i sačekati da se dobro zagreje.
3. Kafenu kašičicu namazati uljem i njome uzimati smesu i ubaciti je u šerpu da se peče.
4. Nakon 3 - 4 minuta loptice su gotove.
5. Izvaditi ih i ostaviti da se ocede.
6. Zatim sipati malo ulja u šerpu u kojoj se peklo meso i dodati 10 grama sirovog kikirikija i samo malo ga propržiti.
7. Nakon toga dodati sitno iseckane šampinjone i praziluk.
8. Sve to pomešati i pržiti još nekoliko minuta.
9. Kada bude gotovo, pomešati sve sa prethodno skuvanim pirinčem.
10. Iz šerpe u kojoj se peklo meso izvaditi toliko ulja da ostane samo malo.
11. Dodati pola sveže crvene paprike i dinstati je nekoliko minuta.
12. Potom vratiti oceđene mesne loptice, sipati 1/2 dl soja sosa. Čak i manje, jer soja sos ume da bude vrlo slan.
13. Sipati toliko vode da loptice budu skoro skroz pokrivene.
14. Za kraj dosuti vrlo malo susamovog ulja, bibera, đumbira u prahu i pasiranog belog luka (ne u komadu ili sitno iseckanog).
15. Sve to kuvati 5 - 10 minuta.
16. Kako bi se jelo zgusnulo, potrebno je dodati malo gustina razmućenog u vrlo malo vode i dokuvati sve još minut-dva.
Dobar obrok želi ti Dobrok!