Dobrok recept: Piletina Sečuan

Ukoliko ste ljubitelj kineske kuhinje i volite ljuto, onda ste sigurno probali papreni sečuan sos. Da li znate koja to tačno namirnica prouzrokuje tu pikantnu notu u ovom sosu? Uzimajući u obzir da kineska provincija Sečuan ima vlažnu i toplu klimu, otvara se opcija da bi biber mogao da bude namirnica koja tu raste. Tako da je sečuanski biber taj sastojak koji daje karakterističan ukus ovom sosu od kog se spremaju jela po celom svetu.

Spoj neutralnog ukusa piletine sa ljutinom ovog sosa odlična je i dosta česta kombinacija, koja je stigla i do Dobrok kuhinje. Ovo niskokalorično jelo pored toga što ima umerenu kalorijsku vrednost, puno je proteina. Ovde je nutritivna tablica:

Dobrok velika porcija (600 g)
Kalorije 661 kcal
Proteini 50,1 g
Ugljeni hidrati 38,1 g
Masti 18,5 g

Mala porcija (420 g)
Kalorije 418 kcal
Proteini 37,8 g
Ugljeni hidrati 27,6 g
Masti 10,8 g

 

Kako spremiti Dobrok piletinu u Sečuan sosu?

200 g pilećeg belog mesa
30 g praziluk
¼ dl soja sosa
1 jaje
gustin ili kukuruzni skrob
maslinovo ulje od komina
susamovo ulje
po ukusu:
čili
biber
so
beli luk
đumbir
200 g pirinča

1. Iseckati na kockice 200 grama pilećeg filea.
2. Preliti meso sa malo soja sosa, malo gustina i dodati jedno jaje.
3. Sve to dobro promešati.
4. Potom zagrejati malo maslinovog ulja u tiganju i propržiti meso.
5. U drugoj šerpi prodinstati iseckan praziluk takođe na maslinovom ulju.
6. Kada praziluk postane “staklenast” potrebno je dodati malo vode kako ne bi zagoreo.
7. Potom dodati 1/4dl soja sosa.
8. Zatim se ubacuju začini i to po ukusu - beli luk, đumbir, so, biber, sambal oelek ili čili i na kraju malo gustina.
9. Nakon toga, u prethodno spremljeno meso dodati i sve zajedno kuvati još 10 - 15 minuta.
10. Za prilog služiti pirinač.

Dobar obrok želi ti Dobrok!

Pred.
Sled.