Pasulj pripada porodici mahunarki koje imaju veliku količinu proteina, malo masti i visoku energetsku vrednost. Međutim, ono što može da umanji pozitivan efekat pasulja po zdravlje je zaprška. Ali kako napraviti dobar i ukusan čorbast pasulj, a da mu ne dodamo masnoću i brašno?
U Dobrok kuhinji se priprema ukusan i zdrav pasulj i to bez zaprške. Velika Dobrok porcija ima čak 720 grama i samo 340 kalorija, a mala porcija sadrži pola kilograma i ima svega 320 kalorija.
Pogledaj kako da lako i jednostavno spremiš zdrav pasulj bez zaprške koji će imati ukus prste da poližeš.
KOJI SU SVE SASTOJCI POTREBNI ZA PASULJ BEZ ZAPRŠKE?
- 500 g pasulja
- 400 g crnog luka
- 200 g šargarepe
- 100 g celera
- Paradajz pire
- Dva čena belog luka
- So
- Biber
- Slatka mlevena paprika
- Prirodna mešavina začina bez aditiva i pojačivača ukusa
- Lovor
- Peršun
- Dimljeno meso ili kobasice
KAKO SPREMITI PASULJ BEZ ZAPRŠKE U NEKOLIKO LAKIH KORAKA?
- Potopiti pasulj u vodu jedno veče pre kuvanja.
- Sutradan kuvati pasulj u toj vodi oko 5 minuta.
- Baciti tu vodu.
- U posebnu šerpu staviti 400 grama iseckanog crnog luka, 200 g šargarepe, 100 g celera i dva izgnječena čena belog luka.
- Sve to je potrebno prodinstati oko jedan sat.
- Nakon dinstanja, tu smesu izblendati.
- U tu smesu dodati pasulj i začine po ukusu (so, biber, prirodna mešavina začina bez aditiva i pojačivača ukusa, lovor).
- Sve to kuvati dok zrna pasulja ne postanu mekana.
- Po želji dodati neko dimljeno meso ili kobasice. Prijatno! :)))