Dobrok recept - Kako spremiti svinjski doner kebab?

Iako je doner kebab nacionalno tursko jelo, danas se jede širom sveta. Samim tim dolazi do odstupanja od tradicionalnog načina spremanja donera. Počevši od toga da se van Turske biraju i druge vrste mesa; da se kombinuju drugačiji začini i konačno, da se sprema na brži način, tačnije da se ne priprema na ražnju.

Smatra se da je ovo jelo nastalo tokom 17. veka u gradu Bursa na severu zemlje nadomak Mramornog mora. Prvobitno su se na ražanj nizali filei mesa koji su se u horizontalnom položaju rotirali nad vatrom. Tek sredinom 19. veka se položaj “uspravio” na vertikalni.

Šta sve sadrži doner kebab recept?

100 g svinjski kare bez kostiju
20 g g crvena paprika
20 g šampinjoni
20 g šargarepa
20 g ajsberg salata
20 g crveni pasulj
20 g kupus svež
20 g plavi kupus
20 g paprika žuta
0.5 dl pelat
gauda sir
biber
so
beli luk
maslinovo ulje od komina
čili - po ukusu
tortilja

Svinjski doner

Kako pripremiti Dobrok doner kebab?

1. Iako nemate ražanj u svojoj kuhinji, ne očajavajte. I dalje možete da spremite ukusan doner u dobrom tiganju i uz malo dobre volje. :)

2. Potrebno je samo da iseckate otkošćeni svinjski kare na kockice koji ćete usoliti i pobiberiti po vašem ukusu. Pre nego što ga bacite na vatru, dodajte i jedan čen izgnječenog belog luka, koji će mesu dati fin šmek. Svega 15-20 minuta potrebno je da se meso proprži na umerenoj vatri.

3. Paralelno dok se meso priprema, iseckajte kupus, plavi kupus, ajsberg salatu, šargarepu, šampinjone i paprike na tračice tj. listiće. Potom im dodajte crveni pasulj, dobro izmešajte i stavite na otvorenu tortilju.

4. Kada meso bude pri kraju, prelijte preko pola decilitra pelata i začinite sa čilijem u prahu. Kako bi se ukusi sjedinili, sačekajte još par minuta da se sve izdinsta. Zatim, prelijte sve to preko povrća.

5. Međutim to nije kraj! Ne zaboravite da pospete rendanu gaudu koja će se istopiti i dati dodatnu sočnost vašem jelu.

6. Kada dobro umotate, zavijete i ušuškate vaš doner, vratite ga na tiganj i malo zapecite sa obe strane. Idealno je da se dopeče u tosteru sa obe strane i tako dobijete iznutra sočan sadržaj, a spolja hrskavu tortilju.

Dobar obrok želi ti Dobrok!

Pred.
Sled.