Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, za koje uvek vezujemo bogatu i ukusnu trpezu. Ono što prethodi ovom čarobnom periodu je Božićni post, koji je ove godine počeo 27. novembra i trajaće do 6. januara. Ovaj post je jedan od najdužih u godini i vezuje se za mnoge religije.
Post podrazumeva uzdržavanje od hrane životinjskog porekla i alkoholnih pića, izuzev vina u malim količinama. Ovaj način ishrane ima pozitivne učinke na telo, poput prirodne detoksikacije, ali za mnoge predstavlja izazov kada na red dođe pripremanje hrane.
Kada govorimo o posnim jelima, najpre treba napomenuti da post može biti na vodi ili na ulju. Razlika je u tome što post na vodi podrazumeva hranu koja nije spremana na ulju i nema ga u sebi. Zatim je važno istaći da se za pripremu obroka tokom posta koriste isključivo posne namirnice.
Koje namirnice su posne?
Posna hrana ne sadrži sastojke životinjskog porekla. Što znači da mleko, mlečni proizvodi, jaja i meso nisu posni. Takođe, konzumiranje alkohola nije dozvoljeno za vreme posta.
S druge strane, riba predstavlja posnu namirnicu, a dobre alternative za mleko su sojino, pirinčano, kokosovo i druga biljna mleka. Kada su u pitanju biljni sirevi, treba obratiti pažnju da ne sadrže kazein - osnovni i najznačajniji protein mleka.
Iako deluje da je veoma skraćena lista mogućih namirnica za kombinovanje, zaista postoji veliki broj ukusnih i zdravih posnih jela. Mi ćemo sa vama podeliti ideju za tri osnovna obroka u danu:
- doručak
- ručak i
- večeru.
Ideja za posni doručak
Salata sa testeninom
Sastojci za pripremu:
120 g makarona
20 g šargarepe
20 g tikvica
20 g šampinjona
20 g paprike
20 g ljubičastog luka
20 g čeri paradajza
10 g maslina
1 čen belog luka
nana
peršun
so
biber
ekstra devičansko maslinovo ulje
pola limuna
Postupak pripreme:
1. Penne Rigate ili Rigatoni tj. standardne makarone skuvati i ostavi u frižider da se prohlade.
2. Posle pola sata potrebno je iseckati testeninu na kolutiće.
3. Šampinjone, tikvice, papriku i šargarepu potrebno je iseckati na listiće i kockice.
4. Iseckano povrće izgrilovati sa belim lukom oko pet minuta.
5. U činiju za serviranje ubaciti iseckane makarone, grilovano povrće, crne masline, ljubičasti luk, svežu nanu i peršun.
6. Posuti biber i so po želji.
7. Pred sam kraj pripreme, dodati maslinovo ulje i isceđeni sok od pola limuna.
8. Sve dobro promešati.
9. Dekorisati čeri paradajzom.
10. Tvoja salata sa testeninom je spremna. Prijatno! :)
Ideja za posni ručak
Pastrmka sa barenim povrcem
Sastojci za pripremu:
file pastrmke
2 krompira
list blitve
beli luk
maslinovo ulje
morska so
Postupak pripreme:
1. Dva krompira iseći na komade i staviti u šerpu da se skuvaju.
2. List blitve iseći na šire trake i staviti u tiganj sa malo maslinovog ulja i belog luka, a zatim dinstati nekoliko minuta.
3. Kada bude gotova blitva, pomešati je sa skuvanim krompirom.
4. File pastrmke posoliti sa malo morske soli i staviti da se peče na prethodno ugrejanom maslinovom ulju. Peći sa obe strane oko 5 minuta.
5. Uživati u obroku. Prijatno! :)
Za procese pečenja i kuvanja u Dobrok kuhinji koristimo plinski roštilj i konvektomate. Plinski roštilj omogućava da se hrana ravnomerno ispeče, bez isušivanja i zagorevanja, dok konvektomati obezbeđuju da hrana sačuva sve hranjive sastojke, prirodne arome i ukuse.
Ideja za posnu večeru
Rizoto sa povrcem
Sastojci za pripremu:
60-70g pirinča
praziluk
paprika
šargarepa
tikvice
šampinjoni
biber
so
beli luk
Postupak pripreme:
1. Skuvati pirinač
2. Praziluk, papriku, šargarepu, tikvice i šampinjone isećii na komade i grilovati u tiganju uz malo bibera, soli i belog luka.
3. Nakon 5 do 7 minuta dodati malo pelata, promešati i sve zajedno dinstati još nekoliko minuta.
4. Izdinstanu smesu, pomešati sa pirinčem.
5. Dobrok vam želi prijatan obrok! :)
Sva tri obroka su zdrava i hranljiva i obezbediće vam neophodnu energiju tokom celog dana. Ukoliko niste vešti u kuhinji ili samo nemate dovoljno vremena za pripremu obroka, sva jela možete poručiti na Dobrok portalu.