Da li ste se pitali koliko podataka registrujemo tokom jednog dana? Kroz ljudski mozak prođe čak 34 gigabajta informacija na dnevnom nivou, pokazala su istraživanja Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu. U proseku to je jednako jednonedeljnom protoku podataka jednog laptopa. Toliki broj informacija ozbiljno usporava pamćenje i smanjuje koncentraciju.
Međutim, zdrava hrana je tu da osnaži organizam i pomogne nam. Takođe, podseća nas da bi na našem stolu uvek trebalo da stoje raznovrsne i raznobojne namirnice. Zdrava ishrana utiče na poboljšanje koncentracije, pamćenja, fokusa i u tom cilju izdvajamo 7 lako dostupnih namirnica za svačiji ukus i zdraviji život.
- Voće (crna ribizla, borovnica, kupina, malina, jagoda, jabuka)
- Cvekla
- Žumance
- Pomorandža
- Riba (skuša, haringa, sardina, sardela, tuna, losos)
- Koštunjavo voće (orah, lešnik, kikiriki, badem, indijski orah)
- Crna čokolada
Koje su sve LJUBIČASTE i PLAVE namirnice za bolju koncentraciju?
1. Voće
U kori ljubičastog, plavog i crvenog voća skladišti se antocijan. To je vrlo vredan pigment koji daje voćkama jarke boje. Baš tu se kriju antioksidansi koji nam pospešuju pamćenje. Što je voćka tamnija - bogatija je antocijanom. Zato paleta boja i nijansi i ide ovim redom:
1. Crna ribizla
2. Borovnica
3. Kupina
4. Malina
5. Jagoda
6. Jabuka
Savet - Ljuštenje kore crvene jabuke nije preporučljivo jer baš tu leže svi elementi koji su čuvari koncentracije i pamćenja. To je ujedno potvrda da izreka ’’Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van’’ ima smisla.
Dobrok salata sa pilećim batkom, dresingom od bundeve i komadićima jabuke je obilan izvor vitamina i tako poboljšava fokusiranost.
2. Cvekla
Koren cvekle utiče kao gorivo za glavni ljudski motor – srce, koje neprestano radi. Tako cveklin sok omogućava nesmetano pumpanje krvi do mozga. Nosi sa sobom kiseonik koji čisti organizam. I ne samo to, već naš mozak lakše ’’diše’’.
Koje ŽUTE namirnice su pune vitamina B?
3. Žumance
Sve namirnice koje stimulišu pamćenje sadrže vitamin B, a žumance je veoma bogato njime. Tačnije puno je holina, koji se ubraja u grupu B vitamina. Holin ispunjava četvrtinu jajeta i dobar je neurotransmiter što znači da informacije glatko i brzo struje kroz nerve.
Za doručak Dobrok nudi tri vrsta omleta - sa povrćem, sa pršutom i sa slaninom.
Savet – U toku jednog dana ne bi trebalo pojesti više od dva do tri žumanca. U suprotnom postoji rizik da se zdravlje ugrozi nekom od kardiovaskularnih bolesti tj. da se masti ne natalože na zidovima krvnih sudova.
Koje NARANDŽASTE namirnice su za fokusiranost?
4. Pomorandža
Vitamin C odani je saveznik boljem pamćenju. Citrusi tj. južno voće obiluju njime. Pomorandža se izdvaja kao dragocena riznica ovog jedinjenja. Samim tim vitamin C bogat je antioksidansima koji brane ljudski krvotok od stranih tela. Na taj način krv nesmetano teče do moždanih ćelija.
Beli unutrašnji sloj kore pomorandže pun je minerala. To je omotač koji štiti jezgro ploda i zato je preporučljivo jesti i taj deo ovog voća. Ima neutralan ukus koji može itekako da ojača moždani kapacitet.
Savet – Ni sa čim ne bi trebalo preterivati, pa tako ni sa ovom namirnicom koja osnažuje pamćenje i koncentraciju. Ogromna količina svežih narandži ili njihovog soka može da poveća pritisak i tako ugrozi zdravlje srca. Međutim, Dobrok salata sa pačijim mesom i pomorandžom izdvaja umenerenu količinu ovog južnog voća.
Koje ROZE namirnice su bogate nezasićenim mastima?
5. Riba
Morska riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, veoma pozitivno utiče na pamćenje. Haringa ima najviše tih nezasićenih masti. Bitno je znati da su to zdrave masti. Takođe, jetre skuše, sardine, sardele, tune i lososa skladište iste sastojke.
Dobrok kuhinja ne zapostavlja ribu, a pogotovo ne ove vrste koje staju zaboravnosti na put. Tunjevina se dodaje svežim salatama i sendvičima, dok se skuša priprema uz dalmatinsko varivo tj. kuvani krompir i blitvu.
Pored stimulacije memorije omega-3 masne kiseline su dragocene za rad srca, smanjenje krvnog pritiska i srčanih aritmija. Zdravo srce pomaže nervnom sistemu da bolje radi i tako unapredi učenje i fokusiranost.
Savet – Sve pomenute ribe preporučljivo je jesti dva puta nedeljno. Marinada sačinjena od ruzmarina, maslinovog ulja i limunovog soka savršen je dodatak ribi i još bolja formula za odlično pamćenje i koncentraciju.
Koje BRAON namirnice su za zdravije srce?
6. Koštunjavo voće
Koštunjavo voće obiluje vitaminom E i cinkom koji rade na tome da ljudska moždana masa bude imunija i da se izbegne demencija. Međutim, trebalo bi ih jesti neusoljene kako ne bi došlo do hipertenzije. Dobri su i sirovi i pečeni:
1. Orah
2. Lešnik
3. Kikiriki
4. Badem
5. Indijski orah
Sličan izgled oraha i ljudskog mozga vrlo slikovito ukazuje na to da orah prvenstveno hrani centralni nervni sistem.
Od orašastih plodova Dobrok koristi lešnik u porcijama kuvane kinoe sa voćem, koje su favoriti na vegeterijanskom jelovniku.
Savet – Ne sugeriše se preterivanje sa koštunjavim plodovima jer imaju visoku nutritivnu vrednost i samim tim goje. Ukoliko nemate naviku da ih grickate dok radite ili učite, najbolje ih je dodati ovsenoj ili nekoj drugoj kaši za doručak.
7. Crna čokolada
Koncentrisana količina kakaoa puna je prirodnog kofeina koji pomaže lučenje endorfina – hormona sreće i poboljšava raspoloženje. Takođe, jača srce, a poruke nesmetano prelaze sa jednog na drugi nervni završetak. Refleksi su izoštreniji, reaguje se brže, šansa za oboljenjem od neke srčane bolesti su manje.
Dobrok usrećuje crnom čokoladom dodajući je palačinkama i raw cake-u.
Savet - Trebalo bi znati kada odoleti crnoj čokoladi. Jedna štanglica dnevno ove poslastice sasvim je dovoljna.
Redovnim konzumiranjem ovih 7 namirnica, koncentracija će vam biti bolja, a informacije će brže i lakše stizati do vaših moždanih ćelija. To i jeste misija Dobrok kuhinje da zaposleni budu produktivniji na poslu zahvaljujući Dobrok obrocima.
Ukoliko želite da se hranite zdravo, bolje pamtite, unosite dovoljno vitamina i ojačate koncentraciju Dobrok jelovnik ispunjava vaše želje.
Prijavite se još danas i unapredite već sutra pamćenje i koncentraciju na poslu.
Dobar obrok želi ti Dobrok!